• Ruim 30 jaar ervaring
  • Eigen fabriek
  • ISO 9001 gecertificeerd

Lichtkoepel vervangen

Lichtkoepel vervangen

Wil je weten hoe je een lichtkoepel vervangen kunt aanpakken? In deze blog vertellen we je alles over het vervangen van een lichtkoepel, inclusief wanneer je het moet doen, welke onderdelen je mogelijk moet vervangen en hoe je het zelf kunt doen of laten doen.

Wanneer moet je een lichtkoepel vervangen?

Een lichtkoepel wordt meestal vervangen als de levensduur ten einde is of als er sprake is van schade. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je behoefte hebt aan meer isolatie of je wilt de gehele lichtkoepel vervangen door glas. Tegenwoordig kiest men er vaak voor om de huidige lichtkoepel te vervangen door een beter geïsoleerde dakkoepel, bijvoorbeeld door een driewandige of glazen lichtkoepel.

Soms heeft men ook twijfel of de lichtkoepel toe is aan vervanging, daarom hebben wij voor je een paar veelvoorkomende signalen op een rijtje gezet die aangeven dat de lichtkoepel mogelijk toe is aan vervanging:

  1. Lekkages: Als je merkt dat er water door je lichtkoepel druppelt, is dit een duidelijk teken dat deze niet meer goed functioneert. Dit kan te wijten zijn aan versleten afdichtingsbanden of een beschadigde koepel.
  2. Verkleuringen: Naarmate lichtkoepels ouder worden, kunnen ze verkleuren door blootstelling aan de zon en andere weersomstandigheden. Dit kan de hoeveelheid licht die binnenkomt verminderen en een indicatie zijn dat vervanging nodig is. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om lichtkoepel zonwering er op te leggen. De zonweringsdoeken zijn niet alleen goed voor zonwering maar ook voor de verkleuring van de lichtkoepels.
  3. Moeilijk te openen of sluiten: Als je lichtkoepel moeilijk te openen of sluiten is, kan dit betekenen dat de mechanismen versleten zijn.
  4. Verouderde materialen: Oude lichtkoepels kunnen gemaakt zijn van materialen die na verloop van tijd verslechteren, zoals kunststof dat kan breken of barsten. Moderne lichtkoepels zijn vaak gemaakt van duurzamere materialen zoals polycarbonaat of glas.

Als één van deze signalen van toepassing is op jouw lichtkoepel, dan zijn er 2 situaties mogelijk. De gehele lichtkoepel is toe aan vervanging of een bepaald onderdeel moet vervangen worden. Hier zijn enkele onderdelen die vaak vervangen moeten worden:

  • Afdichtingsbanden
    De afdichtingsbanden van je lichtkoepel zorgen ervoor dat er geen water naar binnen druppelt. Na verloop van tijd kunnen deze banden verslijten en moeten ze vervangen worden om lekkages te voorkomen.
  • Tochtstrips
    Tochtstrips zorgen ervoor dat er geen koude lucht van buiten naar binnen komt. Het vervangen van deze strips kan je helpen om energie te besparen en je huis comfortabeler te houden.
  • Lichtkoepelrubbers
    De rubbers rondom de lichtkoepel zorgen voor een goede afdichting. Net als afdichtingsbanden en tochtstrips kunnen ook deze na verloop van tijd verslijten en moeten ze mogelijk vervangen worden om de lichtkoepel goed te laten functioneren.
  • Bevestigingsmaterialen
    De schroeven, bouten en andere bevestigingsmaterialen die je lichtkoepel op zijn plaats houden, kunnen ook verslijten of corroderen. Het vervangen van deze onderdelen kan nodig zijn om de veiligheid en stabiliteit van je lichtkoepel te waarborgen.

 

Zijn de problemen nog niet verholpen na het vervangen van deze onderdelen dan is een complete vervanging van de lichtkoepel noodzakelijk. De lichtkoepel is in de volgende gevallen direct toe aan een complete vervanging:

  • De koepel zelf is ernstig beschadigd: Scheuren, barsten of andere grote beschadigingen aan de koepel zelf kunnen niet altijd effectief gerepareerd worden.
  • De lichtkoepel is ouder dan 20 jaar: Oudere lichtkoepels zijn vaak gemaakt van minder duurzame materialen en technologieën dan moderne versies, waardoor volledige vervanging de beste optie kan zijn.
  • Meerder problemen tegelijk aanwezig: Als je te maken hebt met meerdere problemen zoals lekkages, slechte isolatie en moeilijk te openen mechanismen, kan het vervangen van de gehele lichtkoepel een betere en kosten effectievere oplossing zijn.

 

Doe-het-zelf

Als jouw lichtkoepel toe is aan vervanging of je wilt hem vervangen voor een betere variant zijn er twee manieren waarop dat kan. Je kunt hem laten vervangen of je kunt het zelf doen. Hier vertellen wij je hoe je een nieuwe koepel van kunststof kunt plaatsen op een bestaande opstand:

Stap 1: Metingen uitvoeren

  1. Meet de bovenkant van de binnenkant van de bestaande dakopstand. Dit is de dagmaat en de bestelmaat
  2. Meet de bovenrand waarop de koepel geschroefd moet worden. Deze moet 5 tot 6 centimeter breed zijn om de koepel op de juiste manier te kunnen monteren.

Stap 2: Beoordelen van de metingen

  1. Als de bovenrand niet 5 tot 6 centimeter breed is, neem dan direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
  2. Als de metingen kloppen, bestel dan de juiste lichtkoepel.

Stap 3: Voorbereiding van de installatie

  1. Wanneer de lichtkoepel geleverd is, leg deze dan op de bestaande opstand.
  2. Eventueel kunnen de gaten in de opstand met een 3 millimeter boor voorgeboord worden.

Stap 4: Bevestigen nieuwe lichtkoepel

  1. Draai de nieuwe lichtkoepel kruislings vast met de hand. Draai niet in één keer één kant vast en gebruik geen boormachine. Op deze manier kan de koepel spanningsloos gemonteerd worden.
  2. Druk de anti-diefstalkapjes over de schroeven

Stap 5: Afronding

  1. Draai de afdekdoppen aan!

Voor een uitgebreider stappenplan willen wij je verwijzen naar onze blog: “Hoe plaats je een lichtkoepel?”. Hier in vind je een stappenplan die in detail beschrijft hoe je een polyester of PVC opstand monteert en de lichtkoepel op de juiste manier bevestigt. Verder lees je ook meer over de voordelen van een vlakke lichtkoepel van glas en vind je essentiële richtlijnen voor het kiezen van de juiste opstand en benodigde gereedschappen.

Bij het kiezen of je een doe-het-zelf traject aan gaat of het laat doen is het ook belangrijk om de verschillende opties te overwegen van de juiste lichtkoepel voor je woning. Naast de traditionele polycarbonaat lichtkoepels bieden wij ook de vlakke lichtkoepel van glas aan, een alternatieve keuze die vele voordelen met zich meebrengt zoals:

  • Esthetiek: een vlakke glazen lichtkoepel biedt een strakke en moderne uitstraling die perfect past bij hedendaagse architectuur.
  • Duurzaamheid: Glas staat bekend om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Het is minder gevoelig voor krassen en verkleuring dan polycarbonaat, wat een langdurige investering maakt.
  • Isolatie: Glas heeft van nature betere isolerende eigenschappen dan polycarbonaat, waardoor het helpt om warmte binnen te houden tijdens de koudere maanden en de energiekosten te verlagen.
  • Weersbestendigheid: Glas biedt uitstekende bescherming tegen hagel, Uv-straling en extreme tempraturen. Het behoudt zijn helderheid en transparantie jarenlang zonder degradatie.
  • Onderhoud: Glas is gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan polycarbonaat. Regelmatig reinigen met een mild reinigingsmiddel en water is meestal voldoende om het in optimale staat te houden.

Lichtkoepel afdichtingsband vervangen

De afdichtingsband van jouw lichtkoepel kan naar verloop van tijd verslijten. Dan is het handig om deze te vervangen om bijvoorbeeld lekkages te voorkomen. Maar hoe vervang je nu een afdichtingsband? Hier leggen wij je in 6 korte stappen uit hoe je dit kunt doen:

Stap 1: Voorbereiding

  • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat u veilig kunt werken op het dak. Gebruik indien nodig een ladder en veiligheidsuitrusting.
  • Gereedschappen verzamelen: U bent nodig: een nieuwe afdichtingsband, schroevendraaier, plamuurmes, schoonmaakdoekjes, droge doek en milde zeep met water.

Stap 2: Verwijder de oude afdichtingsband

  • Lichtkoepel demonteren: Gebruik een schroevendraaier om de schroeven die de lichtkoepel op zijn plaats houden los te draaien. Leg de schroeven opzij voor hergebruik.
  • Oude band verwijderen: Gebruik een plamuurmes om voorzichtig de oude afdichtingsband los te maken en te verwijderen. Verwijder alle resten van de oude band zodat het oppervlak schoon en glad is.

Stap 3: Oppervlak reinigen

  • Reinigen: Maak het oppervlak waar de nieuwe afdichtingsband komt grondig schoon met milde zeep en water.
  • Drogen: Droog het oppervlak goed af met een droge doek.

Stap 4: Nieuwe afdichtingsband aanbrengen

  • Meting en knippen: Meet de lengte van de nieuwe afdichtingsband en knip deze op maat.
  • Band aanbrengen: Verwijder de beschermfolie van de afdichtingsband en breng deze zorgvuldig aan op de rand van de lichtkoepel of de dakopstand. Zorg ervoor dat de band gelijkmatig en zonder luchtbellen wordt aangebracht.

Stap 5: Lichtkoepel terugplaatsen

  • Koepel positioneren: Plaats de lichtkoepel terug op de opstand, zorg ervoor dat deze goed uitgelijnd is met de afdichtingsband.
  • Bevestigen: Gebruik de schroeven die je eerder hebt verwijderd om de lichtkoepel weer vast te schroeven. Draai de schroeven gelijkmatig aan, zodat de afdichtingsband goed word aangedrukt.

Stap 6: Controle

  • Inspectie: Controleer of de lichtkoepel en de afdichtingsband op een goede manier geplaatst zijn en zorg ervoor dat alles stevig vastzit.
  • Waterdichtheid testen: Test de waterdichtheid door voorzichtig water over de lichtkoepel te gieten. Controleer of er geen lekkages zijn.

 

 

Tochtstrip lichtkoepel vervangen

Naast de afdichtingsband kan ook de tochtstrip van je lichtkoepel toe zijn aan vervanging. Dit kun je merken door bijvoorbeeld warmteverlies of door tocht. Volg deze 6 stappen om de tochtstrip van jouw lichtkoepel te vervangen:

Stap 1: Voorbereiding

  • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat u veilig kunt werken op het dak. Gebruik indien nodig een ladder en veiligheidsuitrusting.
  • Gereedschappen verzamelen: U bent nodig: een nieuwe tochtstrip, schroevendraaier, plamuurmes, schoonmaakdoekjes, schaar of mes, droge doek en milde zeep met water.

Stap 2: Oude tochtstrip verwijderen

  • Lichtkoepel demonteren: Gebruik een schroevendraaier om de schroeven die de lichtkoepel op zijn plaats houden los te draaien. Leg de schroeven opzij voor hergebruik. Mogelijk moet je de lichtkoepel iets optillen om toegang te krijgen tot de tochtstrip.
  • Oude tochtstrip verwijderen: Gebruik een plamuurmes om voorzichtig de oude tochtstrip los te maken en te verwijderen. Zorg ervoor dat alle resten van de oude tochtstrip worden verwijderd.

Stap 3: Oppervlak reinigen

  • Reinigen: Maak het oppervlak waar de nieuwe tochtstrip komt grondig schoon met milde zeep en water. Gebruik een doek om vuil, stof en resten van de oude strip te verwijderen.
  • Drogen: Droog het oppervlak goed af met een droge doek.

Stap 4: Nieuwe tochtstrip aanbrengen

  • Meting en knippen: Meet de lengte van de nieuwe tochtstrip en knip deze op maat met een schaar of mes.
  • Beschermfolie verwijderen: Verwijder de beschermfolie van de nieuwe tochtstrip
  • Tochtstrip aanbrengen: Breng de nieuwe tochtstrip aan op de rand van de dakopstand of de lichtkoepel, afhankelijk van waar de oude tochtstrip was aangebracht. Zorg ervoor dat de strip gelijkmatig en zonder luchtbellen wordt aangebracht.

Stap 5: Lichtkoepel terugplaatsen

  • Koepel positioneren: Plaats de lichtkoepel terug op de opstand, zorg ervoor dat deze goed uitgelijnd is met de nieuwe tochtstrip.
  • Bevestigen: Gebruik de schroeven die je eerder hebt verwijderd om de lichtkoepel weer vast te schroeven. Draai de schroeven gelijkmatig aan, zodat de tochtstrip goed wordt aangedrukt en er geen kieren ontstaan.

Stap 6: Controle

  • Inspectie: Controleer de lichtkoepel en de nieuwe tochtstrip op goede plaatsing en zorg ervoor dat alles stevig vastzit.
  • Water- en tochtbestendigheid testen: Test de water- en tochtbestendigheid door voorzichtig water over de lichtkoepel te gieten en te controleren op lekkages en door te voelen of er nog tocht langs de randen komt.

 

Je hebt nu succesvol de tochtstrip van uw lichtkoepel vervangen! Dit zal helpen om uw huis beter te isoleren en te beschermen tegen tocht en weersinvloeden.

Waar moet je rekening mee houden?

Het plaatsen van een lichtkoepel kan meer daglicht in je woning of bedrijfsruimte brengen, wat het wooncomfort vergroot en energie bespaart. Bij de aanschaf en plaatsing moet je rekening houden met bijvoorbeeld de ruimte, de daken waar ze op liggen, het aantal wanden voor isolatie, de vorm, het materiaal van de beglazing en de juiste maatvoering. Voor een uitgebreide uitleg over de stappen en overwegingen bij het kiezen en installeren van een lichtkoepel verwijzen wij je naar onze blogpost “Een lichtkoepel plaatsen; waar moet je op letten?”.

Lichtkoepel laten vervangen door Goedlicht

Hoewel het plaatsen of vervangen van een lichtkoepel een doe-het-zelf project kan zijn, begrijpen we bij Goedlicht dat niet iedereen de tijd of expertise heeft om deze taak op zich te nemen. Daarom bieden we professionele installatiediensten aan die de zorg uit handen nemen.

Wil je meer weten over de prijs van een nieuwe lichtkoepel of de kosten om een lichtkoepel te vervangen? Neem dan contact met ons op voor een offerte. Wij zorgen er dan voor dat uw lichtkoepel professioneel en zorgeloos wordt vervangen.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb kennis genomen van de Privacyverklaring en cookies.

Goedlicht is een handelsnaam van de Hak4t groep